fredag 20 december 2013

Skurna pepparkakor

För två dagar sedan visste jag inte ens vad skurna pepparkakor vad för något. Men google berättade att det är pepparkaksdeg med hackad mandel i som man rullar eller formar till en "korv" och som sedan får vila i kylskåp över natten. Sen skär man 3-5mm tunna skivor och gräddar på vanligt vis.

Varje jul har jag köpt färdig pepparkaksdeg från butiken, och varit nöjd med den. (nu är jag av annan åsikt) Har inbillat mig att det är krångligt att göra egen deg, men det är det ju absolut inte.
Lätt som en plätt var det och gudomligt goda blev de! Såhär gjorde jag:

SKURNA PEPPARKAKOR

Lägg följande ingredienser i en kastrull och värm sakta så att allt blandar sig

200g smör
2½ dl råsocker (220g) funkar också med vanligt socker :)
1½ dl ljus sirap (210g) 

Tag åt sidan och låt svalna.

Mät upp kryddorna och rör ner i sockersmeten.
Mängden kan varieras enligt smak och tycke.

2tsk kanel
2tsk malen ingefära
2tsk kryddnejlika
1½ tsk kardemumma

Blanda följande och rör ner det i smeten.

7dl vetemjöl (~440g)
3/4 msk bikarbonat/matsoda
60g hackad mandel

Knåda ihop till en smidig deg. Dela och forma till två "korvar" som rullas in i färskfolie eller bakplåtsapper. Sätt in i kylskåpet över natten.

Följande dag
Skär med vass kniv 3-5mm tunna skivor,
jag fick ut 110st pepparkakor
Placera på plåt, men inte alltför nära varann.
Grädda mitt 
i ugnen på 200 grader ~ 7minuter
Låt svalna så stelnar de och blir knapriga.

Skurna pepparkakor med linsnöre-rosett. 
Kanske en julklapp till en vän! Förvara i tättslutande burk.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar